X
Categorii
Teste glicemie

Ordoneaza:

Afișare:

De ce să folosim teste de glicemie?

  Teste de glicemie de la Tehno-Farm.ro ne ajută să cunoaștem nivelul de zahar din sânge, să gestionăm diabetul și să reducem riscul complicațiilor grave atât astăzi cât și în viitor. Nivelul de zahăr din sânge, cunoscut sub denumirea de nivel de glucoză din sânge, este o măsurătoare care arată câtă glucoză avem în sânge la un moment dat. Iar glucoza este un zahăr pe care îl obținem din alimente și din băuturi.
  De aceea, funcție de alimentație, nivelul zahărului din sânge are diferite fluctuații pe parcursul unei zile, acesta putând să crească sau să scadă. La persoanele diabetice aceste fluctuații sunt mai mari, fiind recomandată folosirea regulată a unor teste de glicemie. Acestea se fac în mai multe moduri, fie prelevând o mică cantitate de sânge printr-o înțepătură, de cele mai multe ori la nivelul degetului, fie utilizând un monitor electronic al zahărului din sânge, cunoscut ca „Monitor rapid de glucoză”.

  După cum am spus mai sus, glucoza este un tip de zahăr. Este important de specificat faptul că este principala sursă de energie a corpului uman. Un hormon, numit insulină, ajută la mutarea glucozei din sânge în celule. Un nivel prea mare sau prea mic de glucoză poate fi un semn al unei afecțiuni medicale grave, de aceea este recomandat ca oricine, indiferent de starea de sănătate, să folosească la anumite intervale un test masurare glucoza.
  Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate fi cauzat și de alte afecțiuni care pot afecta nivelul insulinei sau glucozei din sânge, cum ar fi probleme cu pancreasul sau glandele suprarenale. Dar cel mai puțin așteptat diagnostic este cu siguranță diabetul, o tulburare care poate provoca afecțiuni grave de sănătate pe termen lung. Anumite afecțiuni, ca de exemplu boala hepatică, pot cauza niveluri scăzute de glucoză din sânge la persoanele ce nu au diabet.

Este nevoie de o pregătire prealabilă în cazul efectuării unor teste de glicemie?

  Teste de glicemie sunt o rutină ce nu ridică, de cele mai multe ori, pregătire specială. Este posibil însă, în cazul unora dintre ele, să nu mâncați sau beți cu cel puțin opt ore înainte de efectuare. Medicul este cel care vă va spune dacă testul pe care îl are în vedere necesită pregătiri speciale. Iar riscurile generate de efectuarea acestor teste glicemie sunt extrem de reduse. Este posibil să apară o ușoară durere în locul unde a fost introdus acul sau chiar și o mică vânătaie, dar majoritatea simptomelor dispar rapid la cei mai mulți oameni.
  Testul oral de toleranță la glucoză poate genera o stare de amețeală, în cazul în care sunteți în postura de a-l face este recomandat să aveți un însoțitor care să vă ducă acasă de la spital. Odată efectuate testele, rezultatele sunt disponibile în scurt timp, pe baza lor determinându-se tratamentul ce se va urma.

  Dacă rezultatele acestor teste glicemie arată niveluri de glucoză mai mari decât cele normale, este posibil să aveți diabet sau risc de a face. Nivelurile ridicate de glucoză pot fi, de asemenea, un semn al hipertiroidismului, anumitor tulburări ale pancreasului, stresului cauzat de intervenții chirurgicale, boli grave sau traume. În cazul în care aveți diabet zaharat iar rezultatele testelor indică niveluri de glucoză mai scăzute decât cele normale, cauzele generatoare pot fi efectele secundare ale medicației specifice.
  Deasemenea, cele mai întâlnite dintre aceste efecte secundare sunt lipsa apetitului dar și o activitate fizică mai intensă decât de obicei. Menționăm că nivelul scăzut de glucoză din sânge arată, în lipsa diabetului, probleme la nivel de ficat, rinichi sau tulburări ale glandelor suprarenală, pituitară sau tiroidă. Trebuie subliniat faptul că rezultatele în afara parametrilor normali nu indică întotdeauna o afecțiune care necesită tratament, anumite medicamente sau stresul pot afecta nivelul de glucoză.

Cine trebuie să facă un test masurare glucoza?

  Test masurare glucoza este recomandat tuturor oamenilor, indiferent de istoricul medical. Fără tratament, scăderea severă a zahărului din sânge poate duce la probleme majore de sănătate, acestea incluzând convulsiile și leziunile creierului. Nivelurile scăzute de glucoză din sânge sunt frecvente în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 și a persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 care au o schemă de tratament pentru controlul diabetului.
  Un test masurare glucoza este folosit atât la diagnosticarea cât și la monitorizarea diabetului. Medicul îl poate recomanda atât în cazul simptomelor de nivel ridicat de glucoză cât și în cazul în care simptomele indică un nivel scăzut de glucoză în sânge. De exemplu, senzația crescută de sete și urinarea repetată la intervale dese de timp, vederea încețoșată, oboseala, rănile care nu se vindecă, pierderea în greutate, amorțeală sau furnicături în picioare sau mâini sunt simptome ale nivelului ridicat de glucoză în sânge.

  În cazul nivelului scăzut de glucoză în sânge, cele mai întâlnite simptome sunt senzația de agitație, foame persistentă, oboseală, senzația de amețeală, iritabilitate, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii sau aritmie, probleme cu vederea, leșin, convulsii, probleme cu vorbirea, stare de confuzie. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de un test masurare glucoza din sânge dacă aveți un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
  Statistic, factorii agravanți pentru dezvoltarea diabetului sunt obezitatea, antecedentele familiale, hipertensiunea arterială, lipsa exercițiilor fizice, antecedentele de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale, diabetul gestațional. Un alt factor agravant este vârsta, după 45 de ani riscul de apariție a diabetului crește semnificativ. În cazul femeilor însărcinate este recomandat un test oral de toleranță la glucoză pentru a diagnostica diabetul gestațional. O probă de sânge va fi luată înainte de a bea o băutură cu glucoză, apoi proba se va repeta.

teste de glicemie
teste glicemie
test masurare glucoza
whatsapp